6 handige tips voor rechtenvrij beeldmateriaal en een tip voor Wikipedia

Deze blog gaat over rechtenvrij beeld en stiekem ook over Wikipedia.

De expositieborden voor de nieuwe tentoonstelling ‘Exoten in Nederland’ zijn zaterdag afgeleverd. Het aankondigingsbord ontwerp ik altijd zelf. De tekst van de overige borden wordt door een team van enthousiaste schrijvers aangeleverd en het beeldmateriaal zoek ik er netjes bij. Dat laatste klinkt simpeler dan dat het is.

Beeldmateriaal

Het wereldwijde web is een schat aan informatie. Informatie is te vinden op Wikipedia, forums, blogs en online magazines. Er zijn ook heel veel – echt heul veul – afbeeldingen te vinden over van alles en nog wat. Stel dat ik een foto zoek van een Amerikaanse rivierkreeft. Dan zou ik zo een foto van dit beestje van iemand uit Amerika kunnen tegenkomen, downloaden en gebruiken voor een expositiebord. Lekker makkelijk en geen haan die er naar kraait. Toch zit dat mij niet lekker, ik gebruik liever beeldmateriaal waarbij toestemming is gegeven voor gebruik en beeldbewerking. Gelukkig bestaan er sites waar ik zulk rechten-vrij beeldmateriaal kan vinden, namelijk de zogenoemde Stock-sites.

Betaald versus gratis

Er zijn Stock-sites waar je gratis beeldmateriaal van mag downloaden en er zijn sites waar je voor een relatief klein bedrag een foto kunt kopen. De ‘betaalde’ stock-sites leveren over het algemeen kwalitatief beter fotomateriaal op. Hoewel de gratis sites ook steeds beter en ruimer in beeldkeuze worden. Betaalde sites zijn onder andere:

  • Shutterstock (hier werk ik het meeste mee),
  • Dreamstime, (nog geen ervaring mee)
  • en ook Adobe levert naast software (zoals photoshop), mooie stockfoto’s.

Gratis stockfoto’s sites zijn bijvoorbeeld

Wil je van de laatstgenoemde fotomateriaal gebruiken voor print, dan kun je het beste contact opnemen met de beheerder. Hij stuurt je dan grotere versies van de foto’s toe. Vergeet alleen niet bij het plaatsen van beeld van Saxifrage de fotocredit te plaatsen. En oh ja, de ‘gratis’ sites laten ook ‘betaalde’ content zien, dus let op welke foto je wilt hebben en gaat downloaden.

Dit is zo’n expositiebord aangevuld met beeldmateriaal van ‘gratis’ stocksites.

Bedelbrief

Bij mijn zoektocht naar beeldmateriaal kom ik ook regelmatig op pagina’s van Wikipedia terecht. Op Wikipedia wordt vaak gebruikt gemaakt van beeldmateriaal met het CC0 licentie. Dit is fotomateriaal wat gratis te gebruiken is (onder bepaalde voorwaarden).

Er moet me alleen nu iets van het hart.. Ik begin me namelijk steeds meer aan Wikipedia te ergeren. Vaak krijg ik bij het openen van een link naar Wikipedia, eerst een hele lap met tekst voor ogen dat Wikipedia geld wil zien en wel nu. Ok, prima, dat mag. Dus ik heb Wikipedia laatst toch maar geld gegeven, meer om in het vervolg van de bedelbrieven af te zijn. Niet dus.. En nu heb ik ‘de blog’ gevonden die precies aanstipt waarom ik – en velen anderen met mij – zich irriteren aan Wikipedia’s hulpkreet. Ik schrijf er zelf verder niets meer over, maar verwijs je naar de blog van Frankwatching. Daar wordt namelijk haarfijn uitgelegd hoe Wikipedia wel een succesvolle campagne zou kunnen voeren. Want ook al heb je alle kennis van de wereld in huis, er valt altijd nog wel wat te leren.

Lisbeth van Lintel exoot