6 Tips om je werk te laten zien en te verkopen

Wanneer iemand zegt mijn werk helemaal geweldig te vinden, dan is dat een prachtig compliment en ook een bevestiging dat ik op de goede weg zit. Zo’n aanmoediging kan toch iedereen wel gebruiken. Alhoewel, ik denk eventjes aan Vincent van Gogh. Afgezien van zijn broer waren er maar bar weinig mensen die hem steunden en niemand die zelfs werk van hem kocht. En toch ging Vincent door. Dan heb je echt een passie! Nu ben ik zeker geen van Gogh. Maar ik ben best gemotiveerd en ik kan zeggen dat ik wel al vaker ‘vrij werk’ heb verkocht. Dat doet een mens goed 🙂

Vrij werk

Met ‘vrij werk’, bedoel ik werk dat niet in opdracht voor een ander gemaakt is. Het is een tekening, een gedicht, een schilderij, een foto of heel wat anders waar niemand op zit te wachten behalve ikzelf. Een tijd terug heb ik bijvoorbeeld een serie ansichtkaarten met niet alledaagse dieren ontworpen. En pas geleden kreeg ik zo maar uit het niets de vraag waar een zekere kaart uit de serie te koop was. “Nou nergens, maar ik kan het wel zelf aan je verkopen. Hoeveel stuks wil je?” Het werd een kleine transactie van zo’n 25 stuks vleermuis-ansichtkaarten. Want – zo vertelde de dame van de vleermuizen-stichting – buiten Halloween om, is er maar weinig op vleermuizen-promotiemateriaal-gebied te vinden. Lucky me!

Op de kaart

Dit is meteen de allereerste keer dat iemand al googlend bij mijn werk terecht gekomen is. Wat mij op het volgende brengt, hoe zet je je werk op de kaart? Hoe kan je het nog makkelijker maken dat iemand bij jouw werk terecht komt en het wil kopen. Of hoe zou Vincent het in deze tijd aanpakken? Hij zou waarschijnlijk naar een galerie gaan.. of gewoon zijn eigen museum binnenlopen. Voor de minder beroemden onder ons is social media een goede tweede.

Instagram

Plaatsen, delen en nog een keer. Als er niets te vinden is, wordt het ook niet gevonden. Een mooi voorbeeld is Dearestdesign. De vrouw achter Dearestdesign heet Esther en zij haakt prachtige zelf ontworpen creaties, post deze regelmatig op Instagram en heeft hierdoor aardig wat bekendheid, volgers en ook werk.

Dearestdesign

Mijn instagram 

Society6

Dit vind ik een interessante site. Je kunt je foto’s, illustraties of wat je dan ook gecreëerd heb hier op plaatsen. Een ander kan dan een tas, klok, muur of heel wat anders met jouw werk erop geprint bestellen.

Kijk hier voor de site

Etsy

Dit is wel een heel bekende. En daardoor ook een hele grote. Juist omdat het zo groot is, twijfel ik of ik hier wel iets mee ga doen. Verder ziet de site van Etsy er wel heel mooi uit en ze ‘verkopen’ hun verhaal en missie goed. Wie weet toch maar eens een account aanmaken.

Missie van Etsy

Werk aan de muur

De Nederlandse versie van Society6. Er is ook een Engelse en Franse versie. Een vriendin van mij verkoopt hier haar fotografie. Ze heeft bijvoorbeeld een keer een behang met een foto door haar gemaakt verkocht. Maar als je een tas met een mooie foto erop wilt hebben, dan moet je toch naar een andere aanbieder.

Klik hier voor de link

Shutterstock

Een Stockbeeldsite waar je ook je eigen werk op kan verkopen. Je moet wel heel veel verkopen wil je een beetje leuk kunnen verdienen aan deze site. Wie weet..

De link om een ‘contributor’ te worden 

Portfolio/Behance

Een eigen portfolio is sowieso handig. Als je een etalage hebt, vul deze dan ook. Verder zijn er portfolio sites zoals Behance. Ik vraag me alleen af of eventuele kopers deze kennen. Behance is gelinkt aan Adobe, wat het nog meer tot een platform maakt om werk aan andere creatievelingen te laten zien.

Behance

Dit was mijn opsomming. Ik heb nog 1 zevende tip voor je: plaats je werk ergens, geef het dan ook een goede en duidelijke naam. Zo help je anderen ook om jouw werk te vinden gewoon via een zoekmachine.

Heb jij nog een ander idee of gouden tip? Vincent en ik horen het graag..

Lisbeth van Lintel kaart vleermuis