Afsluiting

52 blogs schrijven in 1 jaar tijd. Het is gelukt, ik heb mijn doel gehaald! In deze laatste blog van het jaar kijk ik terug op mijn overige 51 blogs. Welke waren favoriet, welke waren lastig om te schrijven of rolden juist heel makkelijk uit de pen? En wat ga ik volgend jaar doen op blog gebied? Een terugblik en een nieuw voornemen.

Om met het laatste te beginnen: Voor 2019 ik wil elke maand een blog schrijven over wat mij die maand bezighoudt. Het schrijven van wekelijkse blogs was leuk om te doen, maar af en toe was het wel een zware zelfopgelegde verplichting. Tijdnood, ‘writersblock’ of ‘geen zin’ wisselden inspiratie, enthousiasme en een ‘te veel aan ideeën’ met elkaar af.

In mijn blog van week 30 (Niets doen is zo gek nog niet) schreef ik dan ook:

Ik ben nu ruim over de helft met het wekelijks schrijven van een blog. Nog tweeëntwintig weken te gaan. Ja – ik begin het inderdaad te voelen, de verplichting, de dreigende maandagochtend, het bedenken van onderwerpen… Hup mijn schouders er weer onder, hier gaan we.

Het lijkt mij dan ook een goed plan om voor het komende jaar de lat ietwat te verlagen van 52 naar 12 blogs. En wie weet dat ik er nog wat ‘specials’ doorheen hussel, altijd leuk!

Herkansing

Ik schreef net dat ik mijn doel gehaald heb. Eigenlijk klopt die uitspraak maar voor de helft. Het was mijn doel om elke week een blog te schrijven. Dat is uiteindelijk wegens omstandigheden niet gelukt. Maar.. Ik heb mijzelf de ‘inhaal’ blogs gegund waardoor ik wel de 52 weken heb kunnen aantikken. De keerzijde van de ‘inhaal-blogs’ is dat niet iedereen deze langs heeft zien komen of heeft kunnen lezen. Omdat ik het een interessant onderwerp vind en veel plezier heb gehad bij het illustreren ervan, wil ik een van die blogs daarom hier in het zonnetje zetten:

Laat je weten wat je ervan vond? De overige inhaal-blogs zijn die van week 35 tot en met week 39.

Lisbeth van Lintel Aha

Toplijstjes

We vervolgen deze terugblik met een lijstje. Google Analytics laat mooi zien welke blogs het meest op mijn site gelezen zijn. En dat zijn de volgenden: – rap pap pap paa –

  1. Portret (week 51)
  2. Een mooi en inspirerend verhaal (week 42)
  3. Dingen die ik in de winkel mis (week 14)

Nu zou ik allerlei conclusies kunnen gaan trekken. Zoals: blijkbaar duurde het 51 weken voordat de meeste lezers tot nu toe de weg naar mijn blog wisten te vinden. Of deze conclusie: onderwerpen zoals winkelen en fotografie zijn ‘best-sellers’. Tja, ik weet het niet, waarschijnlijk moet ik maar een keer echt een dag stevig op Google Analytics blokken om alle data juist te kunnen interpreteren. Voor nu levert het een leuk lijstje op, toch?

Pieken en dalen

De moeilijkste blog om te schrijven was die in de week dat mijn vader overleed. Ik heb het gedicht: ‘De tuinman en de dood’ (week 35) als blog geplaatst. Mijn vader vond het mooi om dit gedicht voor te dragen en erover te filosoferen.

Er waren een aantal blogs die wel vlot uit de digitale pen vloeiden, zoals de blog over de kleur Geel (week 2). Dat kwam omdat ik blij en geïnspireerd werd door het lezen van het boek ‘Het geheime leven van kleuren’, dat nog steeds een aanrader is!

Beste lezers

Sommige blogs werden – als kers op de taart – voorzien van commentaar van lezers. Hun reacties kwamen binnen via het reactieformulier onderaan een blog, of verschenen onder een post op Facebook en LinkedIn. De ene keer was het een inhoudelijke reactie maar af en toe waren het ook taalcorrecties.. (Ik schrijf de blogs in Word en lees ze zeker nog 3 keer door. Maar door last-minute aanpassingen gaat het soms toch mis op grammaticaal gebied).

De blog met de meeste reacties (verzameld van de site, op FB en LinkedIn) was die een kijkje achter de schermen gaf: ‘Van schets tot patroon’ (week 17). Ten slotte ontving ik ook complimenten op mijn blogs, erg leuk en aanmoedigend!

Lisbeth van Lintel_kleuren

Dankwoord

Heel hartelijk dank aan iedereen die de moeite nam om mijn blogs te lezen en er zelfs op te reageren! Ik kan het iedereen aanraden om een blog te schrijven en bij te houden. Het is een prima uitlaatklep en kans om met de rest van de (Nederlands-sprekende) wereld je interesses, expertise en mening te delen.

Bedankt en graag tot ziens in het nieuwe jaar!

Liefs Lisbeth