avg klaar – 7 tips

De AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. De AVG is de Nederlandse versie van de General Data Protection Regulation (GDPR), de nieuwe Europese wet voor data en privacy. Per 25 mei gaat deze wet in en ik ben druk bezig om er helemaal op tijd klaar voor te zijn.

Voordelen

De wet heeft als doel dat het duidelijker en makkelijker wordt om te zien wat bedrijven en ondernemers met onze persoonsgegevens doen. Waarvoor deze opgeslagen worden, voor hoe lang en waar. En hoe we onze gegevens weer kunnen laten verwijderen. Transparantie dus!

Nadelen

Hoe je als (kleine) ondernemer deze wet moet toepassen is niet altijd even duidelijk. Er zijn heel veel sites waar informatie hierover te vinden is. Aan de ene kant lijkt dat goed, maar bij mij werkt dat als het spreekwoordelijke ‘door de bomen het bos niet meer zien’.

Ook merk ik dat er best nog veel mensen zijn die er nog nooit over gehoord hebben. Personen die dus ook een eigen onderneming hebben of op een andere manier de verantwoordelijkheid hebben over andermans persoonsgegevens. Beschermd worden door een wet is prima, maar het zelf toepassen ervan wekt bij sommigen toch ook wel enige weerstand op. Don’t shoot the messenger..

Petten

Ik ben mijn eigen secretaresse, werkgever, werknemer, systeembeheerder, boekhouder, theejuffrouw en nu ook dus jurist. De privacyverklaring die ik voor de AVG moet hebben, kan ik gratis laten maken via een heel handige site. Appeltje eitje toch? Ja en nee. Hoewel ik dus veel verschillende ‘petten’ draag (en sommige staan me zeer goed) is er een reden waarom er boekhouders en juristen zijn. Je kunt het niet altijd zelf.

Even een zijweg > dat geldt ook voor grafisch ontwerp. Natuurlijk kun je zelf een logo op een gratis site laten maken. Maar wil je het logo origineel en goed laten ontwerpen, ga dan naar de professional. OK, ik stap weer van mijn zeepkist af.

Je kunt het niet altijd zelf. Voor de jaaropgave voor de belastingdienst maak ik graag gebruik van de expertise van mijn boekhouder. En voor een kloppende privacyverklaring waar ik en ook mijn (toekomstige) opdrachtgever iets aan heeft, stap ik naar een (echte) jurist.

Uit handen

Omdat zo’n jurist een privacyverklaring op maat maakt, heb ik toch nog een hele vragenlijst moeten invullen. Welke persoonsgegevens heb ik voor mijn ontwerpen nodig. Hoe lang wil of moet ik ze bewaren en hoe zit het met mijn portfolio. En welke verplichtingen heb ik naar de klant toe. Interessante vragen die weer andere vragen oproepen. Maar na een paar dagen blokken en overleg met een mede grafisch ontwerper, is mijn werk geklaard! Het is nu in handen van de jurist, dat geeft een goed en veilig gevoel. Binnenkort zijn mijn gloednieuwe, op maat gemaakt privacyverklaring en algemene voorwaarden beschikbaar. Toch wel leuk zo’n nieuwe wet 🙂

En hier dan nog mijn 7 tips om AVG klaar te zijn.

Tips

Wees je ervan bewust wat je met persoonsgegevens doet.

Bepaal voor hoe lang je gegevens bewaard en waarom.

Maak duidelijk met wie je nog meer samenwerkt en persoonsgegevens deelt.

Wees transparant in hoe mensen je kunnen benaderen om gegevens weer te verwijderen.

Neem maatregelen om een datalek te voorkomen. Beveilig bijvoorbeeld je harde schijf.

Besteed het opstellen van je privacyverklaring uit aan een jurist. Scheelt tijd en je slaapt er beter van. 😉

Ben je niet op tijd klaar? Geen paniek, je bent er serieus mee bezig en doet je best om het zo snel mogelijk af te ronden. En dat telt ook. Veel Succes!

Handige links:

Meer info over de AVG – Frankwatching.

‘Mijn’ jurist – Ladylawyer.

En als je het toch zelf wilt maken – gratis online privacy-generator.

Lisbeth van Lintel AVG petten