Blinde vlek

Afgelopen februari verbleef ik een weekend in Utrecht. Terwijl manlief aan het werk was, kon ik mooi de toerist uithangen. Op vrijdag verkende ik per fiets de omgeving rondom Utrecht en beklom ik ook nog de Dom-toren. Op zaterdagmorgen kwam de regen met bakken uit de hemel vallen. Een goed moment om in onze Airbnb kamer wat te schrijven en te lezen. Een van de boeken die op het bureau lag, was een Engelstalige handleiding over Nederlanders en al hun eigenaardigheden. Al lezend kwam ik erachter dat wij in het buitenland niet alleen bekend staan om onze zuinige koekjestrommel. Nee, er is nog iets veel ergers aan de hand..

Wat zijn Nederlandse (voor)oordelen over andere landen? Neem mijn idee over Frankrijk: alpinopetjes, stokbrood en van die rare voet-wasbakken naast de WC-pot. “Oh hihi, dat is om je billen te wassen”. En dan Turkije: straatverkopers, zoet gebak en zo’n rare hurk WC. Nou zeg maar gewoon poepgat. Ook in Frankrijk en Zwitserland kom je dit soort sanitaire gaten in de grond tegen. Eigenlijk vind ik deze inmiddels best hygiënisch; je hoeft immers niets aan te raken (behalve met je hand de deurknop en de vloer met je schoenzolen). Maar toch! Een beetje vreemd is het wel. Daarnaast is het toch wel fijn om tijdens een grote boodschap een beetje comfort te hebben. In Japan bijvoorbeeld nemen ze dit heel letterlijk want daar kan je gebruik maken van een toilet met een voorverwarmde bril! Lekker voor in de winter en heel ontspannend.

Molens

Wat zijn dan de buitenlandse ideeën over ons land? Molens en wiet, tulpen en fietsen natuurlijk. En niet te vergeten een heel vieze WC.. WAT?!
Toen ik dat las, viel ik bijna van de spreekwoordelijke pot af. Wat is er mis met mijn toilet? Ik heb daar nog nooit – maar dan ook echt nooit – toeristen of familieleden uit het buitenland over horen klagen. Misschien durfden ze het niet recht in mijn gezicht te zeggen? De uitleg is als volgt: onze Nederlandse WC-pot heeft een plankje. Huh? Welk plankje dan?? Ik zal het tekenen:Links: Onze WC met plankje. Rechts: WC zonder plankje.

Bij gebruik van een WC met plankje is het voordeel dat wij droog zitten bij een vallende grote boodschap. Ook hebben we de optie om nog voor het doorspoelen te checken hoe de drol er bij ligt. Hele naties en volksstammen vinden dat dus heel vies! “Bah, zien wat je gelegd heb…” Liever hebben zij een WC-pot waarbij de drol netjes in het water springt. Dat er dan ook wat water tegen de bips opspat, nemen zij voor lief.

Nu bedenk ik me net dat ik in Nederland op beide soort WC-potten gezeten heb. Maar daarentegen heb ik nog nooit onze nationale trots, de WC-pot met opvangbakje, in het buitenland gespot. Best bijzonder toch?

Hoe dan?

Hoe komt het dan dat wij een WC met plankje hebben? Zo’n WC-pot heet trouwens toilet met vlakspoel. De toiletten met diepspoel winnen aan populariteit, zo lees ik op de site van het NRC. Ik heb even verder gegoogeld, maar het antwoord wie deze vlakspoel-toilet uitgevonden heeft, blijft een raadsel. Dat het een Nederlander moet zijn geweest, lijkt mij een uitgemaakte zaak.

Ondertussen trokken de buien over Utrecht weg en lonkte de stad. Na nog een wc-bezoekje (op diepspoel-toilet) trok ik erop uit met de fiets door de inmiddels teruggekeerde (mot)regen. Utrecht is – naast interessante boeken in de plaatselijke bed & breakfasts – een erg leuke stad. Stiekem leuker dan Amsterdam.. nog een ontdekking!

Meer leesvoer:

Het NRC-artikel

kamer