Bodemdieren

Mieren, wormen, kevers en torren. Mollen, egels en pissebedden. Aaltjes, springbeestjes en spinnen. Allemaal bodemdieren en heel belangrijk voor de aarde. Zonder de grond onder onze voeten, houdt het op. De komende maanden is de tentoonstelling Bodemdieren te zien bij het IVN West-Friesland. Een paar van deze dieren zijn mijn persoonlijke favoriet.

Opruimers

Ik houd van bodemdieren. Voor enkele van ze heb ik een zwak, zoals voor de slak. Het zijn toch dappere dieren. Slakken zijn niet de vlotste wezens en met of zonder huis trotseren ze jagers zoals lijsters, egels en hopen ze maar dat schoenen en fietsbanden ze zullen ontwijken. Tja, ze eten planten.. Ook ik ben wel eens teleurgesteld wanneer ik zie dat een bloemknop de ochtend niet heeft gehaald. Maar slakken zijn ook opruimers en nuttig. En doordat slakken weer een lekker hapje zijn voor andere dieren, weten egels mijn tuin ook te vinden.

Druk

In de aarde is van alles te vinden, het is er best druk met regenwormen en de grote wormen-liefhebber; de mol. Een dier met een negatieve reputatie. Er zijn genoeg mol-vriendelijke oplossingen om toch een glad gazon te behouden. Ik zelf begin een beetje een hekel te krijgen aan zo’n groene monocultuur. Liever zie ik bodembedekkers zoals Vrouwenmantel en Maagdenpalm. Met zulke planten in de tuin hoef je niet meer te maaien en de mol kan heerlijk zich zonder problemen een gat in de dag graven. Op de tentoonstelling-poster heb ik een mol getekend en deze een prominente plek gegeven.

Lisbeth van Lintel aankondigingsbord IVN bodemdier

Zalfjes

Wat rijmt er op Lisbeth? Visnet, Tibet, Pisbed. Ja, natuurlijk de Pissebed. Het is een kreeftachtig diertje en er zijn verschillende soorten, zoals de Ruwe pissebed, de Mospissbed en de Oprolpissebed. Wat een sneue naam voor zo’n bijzonder diertje. Wanneer het Lieveheersbeestje niet zo zou heten maar bijvoorbeeld ‘Veelvraat’ of ‘Duivelsdier’ – het Lieveheersbeestje is een luizenmoordenaar -, dan zou je toch ook anders naar deze kever kijken?

Vroeger dacht men dat een zalfje van Oorwormen zou helpen tegen oorpijn. Pissebedden zouden weer goed zijn tegen bedplassen. Dat lijkt mij gek. Maar misschien dat kinderen met kriebelde beestjes in bed geen oog dicht deden en dus op tijd naar de wc konden gaan?

Van mij mag de Pissebed genomineerd worden voor een nieuwe naam. En die naam ligt voor de hand.. wat dachten jullie van de Ruwe lisbeth, de Moslisbeth en de Oprollisbeth? Ik doneer graag mijn naam aan dit dier.

Leuke links

IVN West-Friesland

Een informatieve site over bodemdieren 

Een online tuinwinkel met mooie bodemplanten

Lisbeth van Lintel molletje