Come back

Ken je de film ‘The Net’? Een film met Sandra Bullock in de rol van knappe hacker wiens hele identiteit door een jaren 90 knapperd gestolen wordt. Bijna 25 jaar later besluit ik de film nog eens te bekijken. Na bijna 25 minuten tenengekrom en heel wat fast-forwarding besef ik dat het nu een draak van een film is. Het is sloom, voorspelbaar en idioot om te zien hoe toen blijkbaar iedereen met een enorme laptop op het strand lag te zonnen. Het scheelde wel een groot gebied om in te smeren, dat wel weer ja.

Wat ik ook irritant vind te zien, zijn de online chatrooms met rare plingel-geluidjes en bewegend ‘grappige’ avatars. Maar net zoals ik ooit dacht dat de heuptas een stille doch gerechtvaardigde dood gestorven was – en onprettig verrast werd dat het (even) helemaal terug was – zo ook met de terugkeer of eigenlijk het nooit-verdwenen fenomeen van de bewegende plaatjes, punt, even ademhalen.

Plaatjes

Inderdaad ik heb het over gifs, animated gifs! Tot voor kort gebruikte ik gifs zoals de meesten dat doen, om een Facebook berichtje op te leuken. Typ een zoekterm in, en je struikelt over de plaatjes uit series en tekenfilms voorzien met tekst. Op Instagram kan dat ook bij de ‘stories’ en dan is er ook WhatsApp, nog een plek waar je animated gifs kan gebruiken om berichten te sturen.

En mocht je toch nog een gif zoeken maar niet kunnen vinden.. Dan zijn er nog sites zoals Giphy die tonnen aan animated gifs gratis aanbieden. Allemaal leuk en aardig Lisbeth, maar dat wisten we al. Klopt, maar ik word er steeds enthousiaster over omdat ik ze nu ook zelf maak 😉

Zelf doen

Ik heb al wel eens eerder in Photoshop en (heel lang geleden in Flash) kleine korte animaties gemaakt. Maar eerlijk gezegd koste het mij te veel tijd en moeite om iets in elkaar te flansen wat uiteindelijk alleen een ‘Mwah’ opleverde. Nu werk ik al een tijdje met het softwareprogramma Procreate en gek genoeg – of dat door het pennetje komt of niet – ik vind het nu veel leuker om digitaal te tekenen en ben ook blij met het resultaat.  Wel moet ik de getekende plaatjes alsnog in Photoshop op een tijdlijn zetten, maar dat is zo gepiept. En Procreate kan sinds de laatste update nu ook zelf animated gifs exporteren, handig! Gelukkig ook omdat ik ook steeds vaker opdrachten krijg voor animated gifs (deze deel ik niet op mijn site omdat het toch wel weer makkelijk pikken is).

Verder

Eigen gifs gebruiken op social media is nog niet zo makkelijk. Zoals gezegd biedt Facebook zelf gifs aan. Ik heb nog niet ontdekt hoe je dan je eigen gif kan uploaden bij een antwoord op een bericht van een ander (als een op zichzelf staand bericht kan het al wel). Het kan wel via een omweg: ik plaats gifs op mijn account bij Giphy en zie hier, ik krijg een link dat te plaatsen is op Facebook. Wel een beetje vreemd, maar zo werk het. Ik ga in elk geval vrolijk verder in de wondere wereld van animatie. Heb je een tip of een vraag, ik hoor het graag!

Lisbeth van Lintel Rain

Terwijl ik gisteren luisterde naar ‘IJskoud’ van Nielson, tekende en animeerde ik dit plaatje. Beetje triest, maar ik wordt er blij van.

Lisbeth van Lintel net