Dag van de ZZP

Afgelopen zaterdag was ik op het evenement ‘de dag van de ZZP’ in Amersfoort te vinden. Deze dag is bedoeld voor alle freelancers in Nederland. Met “keynotes, workshops en inspiratiesessies” – zoals te lezen is in het bijbehorende programmaboekje. De Foty-awards (Freelancer of the Year) wordt aan het einde van de dag uitgereikt. Jorgen Raymann is de dagvoorzitter en het programma belooft heel wat. Op weg er naar toe heb ik mijn verwachtingen op papier gezet. Zijn ze ook uitgekomen?

Aannames en verwachtingen:

Lisbeth van Lintel Dvdzzp03Er is een (gratis) uitgebreide lunch.
Verwacht: 2 Bolletjes met ham of kaas erop. En lange rijen..

Realiteit: Vanaf het station mocht ik mee in een Mini rijden (een van de sponsors van het event) naar het evenement. Daar aangekomen stond rijkelijk uitgestalde lunch op mij te wachten. Salade, koffie/thee, sandwiches met zalm of vleeswaren als beleg, (vega-) soep en jus d’orange. Ik vond het een geslaagde binnenkomer!

Bedrijven met informatiestands die mij als klant willen hebben.
Verwacht: Zit er iets voor mij tussen? Ik denk van niet.

Realiteit: Het was leuk om met de medewerkers van Moneymonk te praten, een online boekhoudprogramma waar ik al bij zit. Verder heb ik ook een nuttig gesprek gehad bij de NS Business balie. De sfeer was ontspannen en je kon als loslopende ZZP’er gewoon rustig langs de stands wandelen.

Een dag voor Freelancers en ZZP’ers

Verwacht: Niet echt gericht op  1-persoonsondernemingen maar hoofdzakelijk op middelgrote bedrijven. Niet echt iets voor mij dus.

Realiteit: Degenen die ik tegenkwam en mee sprak waren echte freelancers. Vanaf het podium werd iedereen ook zo aangesproken. Er hing een persoonlijke en gemoedelijke sfeer in de zaal, best knap met 1400 bezoekers.

Keynotes, workshops en inspiratiesessies.

Verwacht: 1 Leuke interessante lezing en voor de rest saaie sprekers die zichzelf graag horen praten.

Realiteit: De lezingen en workshops die ik had aangevinkt om te bezoeken, waren wisselend interessant. Minpuntje vond ik dat er zo veel lezingen waren en dat je die onmogelijk allemaal kon bezoeken..

De bezochte onderdelen:

  • Alexandra Smith (dagboek van een zzp’er) beet voor mij de spits af en hield een betoog over “Hoe plezier in je werk kunt hebben en houden”. Het stellen van doelen was een belangrijk onderdeel in haar verhaal. Dit thema kwam de rest van de dag  steeds terug.

Wat je ook doet, stel het doel vast, dit geeft focus en richting.

  • Ook wilde ik meer weten over funnels en dat is gelukt door de lezing van Max van Rooy (Field of Dreams Academy). We zaten als groep in een soort van treinwagon en was het geluid niet goed geregeld. Gelukkig zat ik redelijk voorin en was het voor mij wel te volgen.
  • Voor wat meer financiële tips ging ik naar de presentatie van Femke Hogema (Healthy Finance). Zij legde het (antieke) principe van potjes voor verschillende spaardoelen uit. Iets wat tegenwoordig een beetje vergeten is.
  • Als laatste volgde ik de Google workshop. Ook dit onderdeel was het toch meer een lezing met diascherm waarbij mensen vragen mochten stellen. De Google spreker wist wel heel veel en beantwoorde vragen best uitgebreid. Ik heb deze dag het verschil tussen een keynote, workshop en inspiratiesessie niet kunnen merken.

Als afsluiting van de dag was er de prijsuitreiking ‘Freelancers Of The Year’. Terwijl de dagvoorzitter nog een afsluitend praatje hield, verlieten al veel mensen de zaal. Een beetje sneu, maar ja het feest was over. Op een gratis fiets van de NS ging ik weer richting station, best moe en vol nieuwe ideeën.

Conclusie:

Is het de moeite waard?

  • ja, al was het maar voor de lunch en goody-bag op het eind met een kekke koptelefoon van Mini.

Wat vond ik echt nuttig?

  • De financiële potjes lezing. En verder vond ik het heel prettig om op een event rond te lopen die echt voor mij als ZZP’er georganiseerd was. Ik voelde me gewaardeerd en speciaal. Wel zou ik volgend jaar graag wat meer echte workshops zien.

Ga ik volgend jaar weer?

  • Ja! En hopelijk weer gratis in de trein met een eerste klas kaartje. Jij ook?

Handige link: Dag van de ZZP

Lisbeth van Lintel Dvdzzp01