De kleur geel

Het geheime leven van kleuren

Het boek ‘Het geheime leven van kleuren’ beschrijft aan de hand van interessante weetjes en historische gebeurtenissen een heleboel kleuren. Dit klinkt misschien als heel saai leesvoer, maar het was afgelopen zomer mijn favoriete boek.

Lezen

Zo heb ik – in een zonovergoten tuin – over de kleur geel gelezen. Niks mis met geel, een leuke frisse kleur zou je denken. Maar geel heeft ook een andere kant. In Engeland en Frankrijk waren pikante boeken te herkennen aan de gele kaft. Yellow journalism is de bijnaam voor de meest grove pers in Engeland. En wat te denken van de gele ster tijdens de WOII? Dieper kun je als kleur bijna niet zakken.

De gele jas

Het boek beschrijft ook positieve kanten die aan de kleur geel kleven. Maar ik stop nu met mijn samenvatting. Lees het boek lekker zelf (Het geheime leven van kleuren van Kassia St Clair). Waar ik het namelijk over wil gaan hebben, is hoe vaak ik mensen tegenkom met een gele jas aan.

Op straat
Als waarschuwingskleur denk ik al snel aan rood. Toch hebben personen die aan de weg werken een geelkleurig hesje of jas aan. Dat valt blijkbaar veel meer op. Ook anderen die beroepsmatig met risicovolle omstandigheden te maken hebben, dragen kleding met gele accenten. Denk bijvoorbeeld aan ambulance personeel, de politie en werkers aan het spoor.

Kill Bill

Een scene uit de film Kill Bill

Mode
Naast werkkleding in de kleur geel, zie ik genoeg mensen met een gewone gele jas aan. Het is blijkbaar mode. Ik heb er zelf ook over gedacht om een jas in die kleur te gaan dragen. Helaas, de enige leuke gele jas die ik kon vinden, zat mij veelte ruim en gaf de indruk dat ik op een booreiland of vissersboot werkte.
Toch is mijn fascinatie met gele jassen door deze mismatch niet over gegaan. Ik ga er misschien zelfs een foto-serie aan wijden (onder voorbehoud).

Dirk Gently's holistic detective agency

Dirk Gently’s holistic detective agency

Op het witte doek
Wat hebben series als Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, Dark (beiden op Netflix te zien) en de film Kill Bill met elkaar gemeen? De hoofdpersoon draagt een gele jas.
En oh ja, de film Loving Vincent. Een van de karakters is gebaseerd op een schilderij van Vincent van Gogh. Een schilderij van een jongen met een gele jas.

Let maar op, nu gaan de gele jassen jou ook opvallen. Sorry..

Lisbeth van Lintel yellow coat illustratie