De kunst van het verwonderen

Drie-en-half uur heen en drie-en-een half uur terug. Een dagje naar Ljouwert. Voor de niet-Friezen zoals ik: Leeuwarden dus. En dat allemaal voor de tentoonstelling met de toepasselijke naam ‘Escher op reis’. Je weet wel, de man van de onmogelijke perspectieven en patronen. Ik dacht dat ik alles al van zijn werk kende, dat bleek dus een vergissing.

Ik was een jaar of 14 toen ik Escher ‘ontdekte’. Prachtige puzzels en zoekplaatjes om eindeloos naar te staren. Ook was ik helemaal fan van de film ‘Labyrinth’ (met David Bowie!). In die film zit een scene waarbij de bijzondere trappen van Escher als achtergrond gebruikt worden (nog een reden om die film weer eens te bekijken).
Weer wat later bezocht ik het Escher museum in Den Haag. De ruimte waarbij het vanuit een bepaalde hoek bekeken, net leek alsof mijn man veel kleiner was dan ik, staat mij nu nog het meeste bij. Een grappig fotomoment voor ons als bezoekers. En stiekem heeft die herinnering mijn beeld van ‘Escher de kunstenaar’ veranderd naar ‘man met een kunstje’.

Nieuwe ogen

Gelukkig is het de tentoonstelling in Leeuwarden gelukt om mij met ‘nieuwe ogen’ naar zijn werk en leven te laten kijken. Escher is voor mij weer helemaal gerehabiliteerd als kunstenaar. Zijn werk voordat hij wereldberoemd werd en datgene wat Escher in de laatste decennia van zijn leven maakte, hebben het meeste indruk op mij gemaakt. En wat een vakman was Escher! Er is bijvoorbeeld een kunstwerk te zien dat hij eerst met zwart krijt heeft behandeld om er daarna lijntjes te krassen met een pen. Het wit van het het papier werd zo weer zichtbaar. Omgekeerd tekenen!

Kans

Het viel mij op dat Esscher pas bij zijn tweede bezoek aan het Alhambra (een veertiende-eeuwse kasteel in Granada, Spanje) gefascineerd raakte door de regelmatige geometrische figuren van de wand -en vloermozaïeken. En dat heeft weer invloed gehad op het werk wat iedereen van Escher kent. Dat is voor mij een bevestiging dat het belangrijk is om je te blijven verwonderen. Er is niets nieuws onder de zon, behalve onze eigen ogen en interpretatie/inspiratie van wat we zien en meemaken. Ik ben blij dat ik Escher nog een nieuwe kans heb gegeven. In de museumwinkel heb ik mij niet laten verleiden tot het kopen van een mok of t-shirt met Escher-patroon. Ik heb wel een mooie kaart als aandenken om te blijven verwonderen.

Tip

Escher op reis – reserveer de tickets online

Lisbeth van Lintel postcard_Escher