Een mooi en inspirerend verhaal

Daar sta je dan voor het tijdschriftenvak in de super. Dezelfde bladen, dezelfde onderwerpen en dezelfde covers. Een stukje herkenbaarheid.. Hey! Er is weer een nieuw tijdschrift in Nederland, de Menta!

A rose by any other name..

Menta, menta.. het doet mij denken aan mentos en het Franse woord ‘Menteur’ wat leugenaar betekent. Het blijkt te gaan om de eerste Nederlandstalige editie van een Spaans blad. Wat betekent Menta in haar moedertaal? Google Translate zoekt het voor mij uit: Menta=Munt, de plantaardige variant. Hmm, dat is leuk! Maar ik merk niets van de naamgeving in het tijdschrift, het ruikt er zelfs niet naar. Gemiste kans! Het blijkt te gaan om de frisse uitstraling, toch mentos dus.

Maar goed.. ik blader het tijdschrift open en Ik lees op pagina 3 de volgende spreuk:

De kunst om gelukkig te zijn draait om het vermogen om van kleine dingen te genieten.

Een fijne opsteker! Op pagina 4 wordt de lezer uitgelegd dat Menta een blad is om mee te onthaasten. Waar heb ik dat eerder gehoord? Van onze eigen Nederlandse Flow magazine (eerste nummer in 2009).

Boven: Menta Onder: Flow

Overeenkomst #1

Er zijn meer overeenkomsten tussen deze twee tijdschriften. Mooie illustraties, veel tips voor een beter leven en interviews met inspirerende mensen. De drie hoofdthema’s van de Menta zijn: In goed gezelschap – Blijf positief – Pluk de dag. Die van de Flow zijn: De tijd – De mensen – De plaatjes – Het leven. Ze zijn ook ongeveer even dik en even groot (de Flow is iets breder) en komen met paper goodies! Hadden we niet al een Flow wannabe? Yep! Namelijk Daphne’s Diary.

Overeenkomst #2

Bij Daphne’s Diary (eerste nummer in 2012) gaat het om de fictieve Daphne die dus een dagboek bij houdt. Ik vond het een leuk idee, maar na een paar nummers had ik het wel weer gezien. Iets te veel vriendinnen geneuzel, zo goed kennen we elkaar toch niet Daphne. Ik begin ook steeds meer te vermoeden dat Daphne een heel redactieteam is. Dat vind ik dan wel weer een pluspunt van de Flow, de hoofdredactie daar zijn ook de twee dames die het blad zijn begonnen. Maar wacht, is hun mooie tijdschrift niet eigenlijk weer een kopie van de Australische Frankie?

Overeenkomst #3

Om dat na te gaan heb ik er ooit eentje gekocht. Frankie (eerste nummer Oktober 2004) gaat wat minder over Mindfullnes (wat een verademing), meer over inspirerende mensen (!) en tips voor een beter leven(!!). Maar ook kunst en mode komen aan bod. Ik heb het idee dat Frankie zichzelf wat minder serieus neemt dan andere bladen. Er zijn veel woordspelingen en woordgrapjes (bijvoorbeeld ‘A moving story’ Een gevoelig verhaal over ‘moving’, verhuizen). En het komt verder met leuke paper goodies!

Minpunt van de Frankie (issue 75 uit 2017) zijn de vele (maar wel mooie) advertenties. Een groot pluspunt is dat het tijdschrift in een wat handzamere formaat komt. Verder heeft Frankie een BRIEVENRUBRIEK! (Oh ja..dat heeft Daphne ook, met antwoord van Donald, euh, Daphne zelf dus).

Frankie

Conclusie

Wanneer je als uitgever een blad besluit te gaan maken, dan volgen er hier drie tips.

  1. Let er op dat je veel illustraties gebruikt (yes!).
  2. Veel positieve en inspirerende mensen aan het woord laat.
  3. Niet vergeet om  je lezers cadeautjes te geven in de vorm van paper goodies!

Een raar gevoel

Eigenlijk zou ik al blij zijn met een mooi blad bestaande uit alleen maar illustraties (en vooruit > ook een paar foto’s). Want eerlijk gezegd, die inspirerende mensen die hun leven met succes op de rit hebben gezet, hun huis helemaal ontspuld hebben of zonder problemen een wereldreis maken met hun 4 schattige kindjes.. Ik weet het nu wel hoor. Het lezen over zulke mooie levens veroorzaakt bij mij een raar-naar-trekkerig-gevoel zo ergens in mijn onderbuik. Dit verschijnsel wordt ook wel jaloezie genoemd (is mij verteld). Een beetje alsof je weer kind bent en de juf elke keer jouw vriendinnetje prijst om haar mooie zangstem.. Leuk voor Marietje maar ook demotiverend voor jezelf.

Verleden, heden en toekomst

Op de Flow ben ik geabonneerd (dankzij een lieve schoonmama). Ik lees graag de stukjes over iemands verleden, heden en toekomst. Het is een heel persoonlijke rubriek, met foto’s en leermomentjes. Verder geniet ik van de illustraties en de knutselspulletjes. De (lange) artikelen laat ik meestal voor wat ze zijn, de conclusie is namelijk meestal hetzelfde: live mindfully.

Dit jaar bestaat Flow 10 jaar. Echt knap! Voor de volgende 10 jaar hoop ik in elk geval op een brievenrubriek en dat ik er ook een keertje met een illustratie in mag staan..

(En anders ga ik naar mijn vriendin Daphne of reis ik naar Spanje af. Of nog beter! Australië!).

Lisbeth van Lintel bladen