Gezien de feiten

Gisteren zat ik met een cadeautje in de trein – het Boekenweekgeschenk met de titel ‘Gezien de feiten’ – waarmee ik gratis mocht reizen. Zonder al te veel te verklappen, kan ik al wel zeggen dat het verhaal over behoeftes gaat. De hoofdpersoon, Olivia, is een leven lang over haar eigen grenzen gegaan. Ze heeft zich erin berust door zichzelf en haar behoeftes te onderdrukken. Uiteindelijk zet Olivia dappere stappen buiten haar comfort-zone en hervindt ze zichzelf weer.

“Buiten je comfort-zone stappen” en “Over je grenzen heen gaan”. Ze lijken op elkaar maar zijn toch anders. Bij het eerste ga je de confrontatie aan met je eigen verwachtingen en angsten, zodat je als mens verder ontwikkelt. Bij het tweede negeer je gevoelens of behoeftes. Soms omdat anderen dat van je vragen of omdat je denkt dat het zo hoort. En dat kan iedereen overkomen, niets om je voor te schamen ofzo. Ik liet mij er pas geleden weer tot verleiden.

Energie

Afgelopen week had ik een zware griep te pakken. Ik had behoefte aan tijd om uit te zieken, maar sleepte me toch naar mijn computer om mail te checken. Ik had behoefte aan rust, maar bleef gespannen. Ik dacht telkens dat ik ‘morgen’ wel weer opgeknapt zou zijn. De volgende dag kwam en ik was natuurlijk nog niet beter, wat frustrerend! Naast koorts en zware sufheid kreeg ik ook last van een enorme berg chagrijnigheid. De indicator dat ik mijn grenzen totaal negeerde! Het metertje van mijn energiehuishouding stond helemaal in het rood. Er was niemand die mij dwong om mijn behoeftes opzij te zetten, ik deed dat helemaal lekker zelf als een soort van strenge schooljuf. En waarom? Omdat ik me schuldig voelde dat ik mijn werk niet kon doen..

Ommekeer

Halverwege de griep ben ik het anders gaan aanpakken. De klussen die even halfslachtig op pauze stonden, werden niet naar morgen, maar naar de volgende week verplaatst. En de opdrachtgevers? Die begrepen het allemaal en drukten me op het hart om toch vooral goed uit te zieken. Het chagrijn-monster wat ik zelf had gecreëerd, had geen reden van bestaan meer en trok zich terug in de spelonken van mijn brein. Dat scheelde een hele hoop gesnauw en gegrauw..

Luisteren

Ik ga nu een enorme open deur in trappen.. maar waar het om gaat is: LUISTER NAAR JEZELF. Heb je behoefte aan rust? Voel je dan niet schuldig als je tijd voor ontspanning vrij maakt. Heb je genoeg gegeten? Prop er dan niet nog een toetje achteraan. Zit je ergens mee? Praat of schrijf erover. Bescherm je grenzen en let op negatieve gevoelens, de indicator dat je niet lief voor jezelf bent (geweest). De enige uitzondering is angst. Ben je bang om iets te doen, waar je uiteindelijk sterker uit zal komen of van zal leren (en dan heb ik het niet over bungee jumping of andere potentieel levensbedreigende ondernemingen), doe het dan toch! Dat heet “uit je comfort-zone komen” en daar wordt je een blij en sterker mens van!

ps

Ben je benieuwd naar het Boekenweekgeschenk? Ik heb er nog eentje over. Laat een berichtje achter en wie weet is het voor jou!

Lisbeth van Lintel Boekenweek