Goed doen

Op Netflix volg ik de serie ‘The good place’. Het gaat over Eleanor een jonge vrouw die na haar dood in de hemel komt. Dat is vreemd want ze is geen goed persoon. Foutje bedankt. Ze maakt er natuurlijk van alles mee want het is een tv serie. Zo komt Eleanor er in seizoen 3 achter dat het voor mensen steeds moeilijker is geworden om in de hemel te komen. Stel: iemand koopt aardbeien voor zijn zieke oma. Dat levert – volgens het hemelse scorebord – 10 punten op en maar ook nog eens 100 punten aftrek! Hoe dan? De aardbeien zijn geteeld door lage loon arbeiders, bespoten met landbouwgif en per vliegtuig vervoerd. Super slecht dus!

Mensen kunnen de beste intenties hebben, maar het toch niet goed doen. Herkenbaar? Ja.. Daarom deze maand een blog over duurzaamheid of: enkele dilemma’s waar ik tegenaan loop.

De bank

Welke bank heb jij? Ik zit bij de ING en ben daar best tevreden over. Alleen is een zakelijke rekening daar best duur en overweeg ik daarom om over te stappen naar een andere. Maar welke dan? Een dame op de Facebook-groep Ambitieuze meisjes  (aanrader voor vrouwelijke ondernemers) zat met dezelfde vraag. Allerlei banken werden genoemd, uitschieter was de KNAB, want goedkoop en makkelijk. ‘Maar’, zei een dame, ‘de Knab is onderdeel van Aegon en die is helemaal niet zo groen bezig’. ‘Inderdaad’ reageerde een andere dame, ‘ik kijk altijd bij welke bank iemand zit, is het geen duurzame bank, dan zoek ik een andere ontwerper/fotograaf/of wat dan ook’. Oef! Wil ik wel overstappen naar een goedkopere bank – maar blijkbaar minder ‘goede’ – met als gevolg dat ik potentiële klanten ga verliezen? Lastig, voorlopig blijf ik nog even op de bank zitten..

The good place

Plastic versus papier

Ik kreeg een tijdje geleden de vraag wat nu beter is, plastic of papieren tassen. Mijn eerste reactie was: papier! En daarna dacht ik.. is dat echt zo? Hoe vaak gebruik ik een papieren tas opnieuw? En wat te denken van boskap, ongelezen papieren reclame folders, mailtjes die geprint worden omdat dat makkelijk is? Plastic dan maar! Voordeel van een plastic tasje is dat het (tegenwoordig) geld kost, dus (iets) kostbaarder is om weg te gooien. Huh weg gooien? Netjes in de oranje kliko-bak! Plastic- en papierloos is misschien nog het beste. Mandje mee en de iPad gebruiken voor de krant. Hmm.. Heb ik niet pas gelezen dat er jungle en leefgebied van gorilla’s verdwijnt vanwege goudmijnen, goud dat weer in elektronica gebruikt wordt? Weg met de iPad en mobiele telefoon! Wat zeg ik? Weg met alles van de laatste 100 jaar! (Typ ik op mijn toetsenbord..).

Als grafisch ontwerper kan ik wel invloed uitoefenen op welk papier mijn ontwerpen gedrukt worden. En er is ook niets mis met een digitaal bestand (alleen die Ipad weer dan he…*zucht*). Nog iets anders > dit vind ik ook zo ironisch, een kartonnen melkpak met plastic dop.. dus moet het bij het plastic afval..

Lisbeth van Lintel melkpak

Douchespul

Terug naar plastic..Plastic zit ook in tanden-pasta, scrubs en andere smeersels voor onder de douche. Lekker schoon schrobben en zo verdwenen in het putje. Laat ik dan een goede en duurzame douchegel kopen. Als ontwerper kijk ik ook naar de verpakking. Deze vond ik wel mooi: ‘Love, Beauty and Planet’(links op de afbeelding)

Het is vegan (waarom een dood beest op je huid smeren?), bevat geen minerale oliën, de fles is van gerecycled plastic en groen! Blij en tevreden heb ik het enige maanden gebruikt.

Nu is het op en stond ik van de week weer voor het schap. Kijk! Nog een goede douchegel, nu met de naam ‘Nature Box’ (zie rechts). Ook vegan, vrij van parabenen en kunstmatige kleurstoffen. Ik lees op de achterkant dat de maker Schwarzkopf&Henkel is. Dag origineel merk, Hallo multinational.. Dan toch de eerste douchegel? Ik zie nu dat deze weer geproduceerd wordt door Unilever. Wat nu? Misschien dat deze grote jongens ook duurzamer willen (en moeten) worden. Prima natuurlijk, maar ik blijf zitten met een raar gevoel.

Door mijn keuze van douchegel zal ik niet de wereld veranderen. Dan maar er op los kopen en leven? Apres nous le deluge? Nee.. Ik denk wel dat alle goede beetjes een beetje helpen. Ook al kan ik de problemen niet oplossen, ik kan wel bewuster leven in deze onoverzichtelijke wereld en proberen de boel niet te verergeren. Ik kom er niet mee in de hemel, maar hopelijk wel op een mooiere aarde, samen met jou.

Lisbeth van Lintel saves the plant