Iconen 2.0

Ooit waren iconen religieuze afbeeldingen, inmiddels staan ze bekend als kleine en handige symbolen om iets duidelijk te maken. Zoals een afbeelding van een glimlachend gezichtje of de combinatie van een dubbele punt met een haakje sluiten: ik ben blij. Iconen blijven begrijpelijk zolang ze ook gebruikt worden in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld: er zijn bijna geen machines meer met een radertjes of tandwielen. Toch is het icoontje voor ‘proces’ nog vaak een tandwiel. Een paar voorbeelden van dingen die er (bijna) niet meer zijn, maar nog wel doorleven in de vorm van een icoontje.

Lisbeth van Lintel klok

Klok

Het icoontje voor tijd is vaak een klok met wijzers. Horloges en klokken zijn er natuurlijk nog wel.. Maar volgens mij dragen steeds minder mensen een horloge met wijzers. Het is of een smartwatch of gewoon de tijd checken op je mobiel. Ik heb zelfs het gerucht gehoord dat sommige jongeren niet meer kunnen klok kijken. Net als bij het strik diploma gaat het om iets simpels, wat je toch even moet leren.

Film

Mijn oudtante ‘aunty Rose’ filmde alles en iedereen. Met zo’n tik-tik-tik-ratel-filmcamera. Daarna kwamen de film-met-geluid camera’s en daarna.. Daarna was het niet meer nodig om een apart apparaat te kopen. Gewoon filmen met de mobiel is voor de meesten (net als ik) voldoende. Ik vind het daarom vreemd dat een van de icoontje voor ‘film’ toch nog het oude video 8 cameraatje is. Ik snap dat wel, maar iedereen die sinds 2000 geboren is ook? Ik gebruik dan liever het driehoekje, de ‘play’ button voor film.

Lisbeth van Lintel film

Idee

Ai, deze vindt ik moeilijk. De gloeilamp. Een idee dat als een lampje in je hoofd oplicht. Het probleem is opgelost! Eureka! De gloeilamp is niet meer, in zijn plaats zijn er nu de spaar-, halogeen- en ledlampen. Ik heb heimwee naar het warme licht van de gloeilamp en met mij velen, want de nieuwe energiezuinige lampen zijn vaak weer in peervorm en gezellig geel licht verkrijgbaar. En zo blijf het idee van een gloeilamp als lichtje opgaan..Lisbeth van Lintel gloeilamp

Met welk icoon heb jij moeite of welk icoon vind je raar? Ik hoor het graag!

Lisbeth van Lintel iconen 2.0

Lisbeth van Lintel iconen