Mijn eigen t-shirt

Deze week zit ik in de omgeving van Wijchen bij Nijmegen. De IVN Zomerweek vindt daar – as we speak– plaats. Het is een groepsvakantie voor natuurliefhebbers met excursies en lezingen over allerlei onderwerpen. Elke zomerweek is er ook een bijbehorend t-shirt te bestellen. Dit jaar heb ik het mogen ontwerpen. Het moment dat ik ze van de drukker binnen kreeg was echt super!

Druktechnieken

Voor een betrekkelijk kleine oplage als deze, valt de keuze van druktechniek vaak op ‘digitaal drukken’. Dat is goedkoop en snel. Een andere drukmethode is zeefdruk. De zeef dient als sjabloon. Er moet voor elke kleur een aparte ‘zeef’ of ‘raam’ gemaakt worden. Dat is duurder en arbeidsintensiever dan bij digitaal drukken. Hier volgt een stukje Wikipedia wat de techniek van zeefdrukken uitlegt:

“Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Een stuk fijn gaas ….. wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt ….voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van een positief-film belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt.”

en

“Zeefdrukinkt is goed dekkend; dit maakt dat ook gedrukt kan worden op donkere beelddragers. Dit in tegenstelling tot vlakdruk, hoogdruk en diepdruk, waarbij altijd transparante inkten gebruikt worden.”

Mooier

Omdat ik er voor gekozen heb een donker blauw t-shirt te laten bedrukken en ik geen dik plakkaat verf op het textiel wil hebben, is mijn keuze op zeefdruk gevallen. Na heel wat zoeken, heb ik een drukker gevonden die het voor een scherpe prijs wilde doen. Het resultaat is top!

Ontwerp

Afgelopen jaren stond er meestal tekening van de omgeving op het t-shirt afgebeeld. Ik heb er voor gekozen om een plattegrond van de omgeving weer te geven. De witte sterren staan voor de zogenoemde ‘Heerlijckheden’ of mooie plekjes in de omgeving van Nijmegen. De witte ster is de plek waar wij als deelnemers deze keer verblijven. De rivieren de Waal en de Maas meanderen zich door het landschap waar wij aardig wat rond fietsen deze week.

Groetjes vanaf de zomerweek!

Lisbeth van Lintel t-shirt