Portret

Tot mei 2019 is in het ‘Binnenmuseum’ van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen de tentoonstelling ‘Mooi samen’ te bewonderen. Het is een foto-expositie van twee fotografen die het verenigingsleven rondom de oude Zuiderzee aan de hand van portretten hebben vast gelegd. Hieraan gekoppeld zijn er enkele workshops te volgen. Ik heb de rondleiding plus portretfotografie-workshop afgelopen zaterdag bijgewoond. Tips en tricks!

Hiernaast is het portret te zien van Eddy dat ik van hem genomen heb. Samen met hem heb ik de tips die verteld werden uitgeprobeerd. Hoog en laag camera standpunt, veel en weinig licht, kleur en zwart-wit plus verschillende (kleuren) achtergrond. Erg leuk om te doen.

Tentoonstelling

Het is sowieso een mooie tentoonstelling met foto’s van Koos Breukel en Sander Troelstra. Blijkbaar heel bekend.. En nu ook bij mij. Koos fotografeert in kleur en Sander altijd in zwart wit. Het onderwerp is het verenigingsleven rondom de oude Zuiderzee. Zijn er nog verenigingen? Wat is een vereniging eigenlijk? En wat halen de deelnemers eruit? Dat waren enkele vragen die tijdens de rondleiding speelden. De rondleiding duurde een uur. Ik ben van plan om terug te gaan en alle foto’s op mijn gemak te bekijken.

Workshop

Na de rondleiding volgde de workshop, een nieuw initiatief van het museum. Een goed idee ook, want zo gaat een onderwerp of tentoonstelling meer leven voor de bezoeker. De tip van de portretworkshop die mij het meest opviel was die over het standpunt van de camera in drie situaties. Hoofd, romp en het hele lichaam op de foto zijn het beste te fotografen op deze manier:

Lisbeth van LIntel camerastandpunt

  1. Het hoofd > dichtbij met de camera en met de lens ter hoogte van de neus.
  2. De romp > wat verder en met de lens ter hoogte van de borst.
  3. Het hele lichaam > nog wat verder en de lens ter hoogte van het middel.

Nou Lisbeth, dat weet toch iedereen? Ja, nu wel ja.. Ik wist het vast wel, maar meer als iets wat ik gewoon al deed’. Het is toch wel leuk om er ook op een schematische manier over na te denken – vandaar het schema. En is het wel zo ‘voor de hand liggend’? Meestal concentreer je toch op het gezicht bij het nemen van een foto.. Vandaar dat bij de ‘hele lijf’- foto’s vaak de voeten vergeten worden. A-ha!

Portret

Ten slotte nog het portret dat Eddy van mij schoot. Een geslaagd drieluik (IMO) mede door de hoed en achtergrond. Ik ben er blij mee!

Lisbeth van Lintel drieluik

Wil je ook naar de tentoonstelling ‘Mooi samen’? Ik raad het je aan! Er volgen nog andere workshops, zoals een schilder- en textielmiddag. De ‘Atelier Zuiderzee workshop portretfotografie’ is nog 1 keer bij te wonen op 16 februari 2019. Zie voor meer info de site van het museum en neem contact op voor aanmeldingen of informatie. Wil je meer portretten bekijken of informatie over portretfotografie? Een heel simpele optie is rondneuzen op Pinterest, zo veel moois te zien!

Meer info:

Mooi samen

Atelier Portretfotografie 16 februari 2019

Koos Breukel

Sander Troelstra

Pinterest

Lisbeth van Lintel model