Samenwerking

In het eerste kwartaal van dit jaar, is er bij het IVN West-Friesland een expositie over Symbiose te zien. Het thema gaat over verschillende soorten die elkaar nodig hebben om te kunnen bestaan.

Symbiose komt voor in drie varianten:

  1. Mutalisme – beide soorten hebben er voordeel van. Ze kunnen niet zonder elkaar. Denk aan onze darmflora, de bacteriën zijn er blij en wij blijven gezond.
  2. Commensalisme – voor een van de soorten is er voordeel en de ander ondervindt geen voordeel maar ook geen nadeel van. De een kan dus wel zonder de ander. Zo zijn er mussen die nestelen onder het nest van een ooievaar. Daar heeft de ooievaar verder geen baat bij, maar ook geen last van. Of de ooievaar moet het gewoon gezellig vinden.
  3. Parasitisme – een van de soorten ondervindt nadeel door de ander. Denk aan de vlo..

Praktijk

In het dagelijkse leven is er ook symbiose. Ik vind het prettig wanneer ik iets voor een ander kan doen of betekenen. Ik hoef er niet altijd ‘beter’ van te worden. Hoewel.. ik schrijf nu net dat ik het ‘prettig’ vind, ik krijg er dus toch iets voor terug. Een stukje good will, een gevoel dat je nuttig bent of de wereld net even een stukje mooier hebt gemaakt.

Daarom werk ik ook soms ‘gratis’, maar ‘niet voor niets’. Dit idee staat bijvoorbeeld hoog in het vaandel van stichting DeBroekriem (Zie ook mijn blog over Blue Monday). Iemand die daar een workshop verzorgt, krijgt er geen geld voor, maar wel (hopelijk) aanbevelingen door de deelnemers ervan.

En zo zijn er natuurlijk een heleboel vrijwilligers in Nederland die iets een warm hart toedragen en daar tijd en energie aan besteden. Maar er moet ook brood op de plank komen en daar zit wel een prijskaartje aan. Het mooiste is misschien dan wel werk waar je blij van wordt en waardering voor krijgt. En waar anderen mee geholpen worden en waarvoor je dan ook een beloning krijgt. Hmm.. een basisinkomen is nog niet eens zo’n slecht idee!

Handige links
IVN West-Friesland

Lisbeth van Lintel IVN symbiose