Terugblik

December 2019, de laatste maandelijkse blog van het jaar komt eraan. Een terugblik op het jaar, een verandering en een voornemen. Zoals het hoort.

Werk

Het derde jaar alweer als zelfstandig grafisch ontwerper. Ik merk dat ik meer op eigen kracht vaar en ik beter weet wat ik wel en niet wil. Ik heb dit jaar mooie dingen gemaakt. Ontwerpen waar ik trots op ben en niet van te voren van gedacht dat ik ze uit mijn mouw kon schudden.
Ik heb geëxposeerd met vrij werk en ik ben meer met illustratie aan de slag gegaan. Wel zou ik voor het volgende jaar meer willen durven, mezelf meer/beter promoten en meer van mijzelf willen laten zien. Verder was het jaar 2019 zoals eerdere jaren: hollen of stilstaan qua opdrachten. Om de stress wat te verminderen (in tijden van weinig werk) en om wat meer continuïteit in mijn leven te creëren (lees: een steady inkomen) ben ik de afgelopen maanden op zoek gegaan naar een bijbaantje. Die heb ik inmiddels: ik heb mij mogen aansluiten bij de groeiende groep van Jobcarvers. Volgens het boek ‘Biggetjesfokster en Modeontwerpster’ betekent jobcarving het aanpassen van werk en de arbeidsrelatie op een wijze die passend is bij de behoefte en de ontwikkeling van de verlangens en talenten van het individu.

Vergeet dat maar meteen weer. De ondertitel van het boek is veel duidelijker: Jobcarving – twee passies, twee banen. Naast grafisch ontwerper ben ik nu ook Servicemedewerker Westfriese Bibliotheken. Als kind was ik al dol op de bibliotheek. Een groot gebouw vol mooie dingen helemaal alleen voor mij. Vol allerlei boeken, dikke sprookjesboeken, interessante boeken met tekeningen, mooie dierenboeken, stripboeken, grappige boeken en spannende boeken. Te veel boeken om allemaal te lezen, maar wel allemaal van mij. Zo voelde dat als kind. Nu ik werk met boeken en zijn ze weer allemaal van mij! En als praktisch voordeel: ik praat tijdens de werkpauze nu niet meer alleen met mijn katten. Er zijn collega’s, klanten, vrijwilligers waar ik een praatje mee kan maken en anders duik ik wel een boek in.

Voornemen

Meer van mezelf laten zien dus, meer mezelf promoten. Mijn eerste stap in het nieuwe jaar is om deze site te vernieuwen. Iets wat ik al in dit (oude) jaar wilde doen, maar door de opdrachten eindsprint, geen tijd voor vrij kon maken. Verder ben ik er nog niet over uit of ik maandelijks blijf bloggen. Want ik vond het – gek genoeg – dit jaar lastiger om elke maand een blog te schrijven dan toen ik dat het jaar ervoor elke week deed. Misschien omdat een wekelijkse blog dringender op mijn to-do lijstje stond dan een maandelijkse. Als eerste punt op mijn nieuwe t0-do-lijstje staat de vernieuwde site, gepland ergens in de loop van begin 2020.. Oei, nu staat het er zwart op wit!

Afsluiting

Bedankt voor het lezen van mijn blogs dit jaar. Soms was er iets meer geduld voor nodig om de maandelijkse blog te kunnen lezen, bedankt voor het wachten. Tot ziens in 2020 met een frisse nieuwe start, site en veel nieuwe ontwerpen en boeken!

Xxx

Lisbeth