Panorama-fotografie

Ik was pas geleden aanwezig bij een lezing van een natuurfotograaf. Mooie sfeervolle foto’s van fauna en flora. Er zaten ook panorama foto’s bij. De fotograaf deed er een beetje geheimzinnig over. Een aantal liggende of horizontale foto’s die dan door de fotograaf persoonlijk tot een panorama foto werden verwerkt. Ik keek er een beetje van op. Photoshop regelt voor mij het knip- en plakwerk. Een introductie in de wereld van de panorama fotografie.

Vingers

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de meeste panorama-tips heb ik gekregen tijdens een fotografie-cursus bij Madelon Dielen. Zij raadt om op de eerste foto van de panorama fotosessie, 1 vinger voor de lens te houden en bij de laatste foto – u voelt hem al aankomen – 2 vingers op de kiek te zetten. Het scheelt namelijk heel wat uitzoekwerk: je vindt zo heel snel het begin en het eind van een panorama-shoot. In het voorbeeld hieronder kun je zien hoe ik mijn vingers opsteek en in totaal 12 foto’s maak. 10 Daarvan ga ik gebruiken voor het samenstellen van het panorama. Mijn vingers hoeven er niet zo nodig bij geplakt te worden.

Lisbeth van Lintel al het beeld

Staand

Ik maak voor een panorama foto geen ‘horizontale’ of ‘liggende’ foto’s. Maar juist een serie van ‘verticale’ of ‘staande’ foto’s. Het nadeel hiervan is dat je wel wat meer foto’s moet nemen dan bij liggende foto’s. Maar het voordeel is dat je de panorama op het laatste moment in een fotobewerkingsprogramma veel mooier kunt aansnijden. Ik gebruik geen statief maar neem de foto’s voor het panorama uit de losse pols. En dat kan dus ook, omdat ik de foto’s toch gaat bewerken en aansnijden.

Bewerken

Ik gebruik Photoshop om mijn foto’s te bewerken. Via het menu ‘File> Automate > Photomerge’ open ik de 10 foto’s die ik voor het panorama geschoten heb (zie foto 1 en foto 2).

Lisbeth van Lintel foto 1

foto 1 – openen van de “Photomerge” functie


Lisbeth van Lintel foto 2

foto 2 – de 10 foto’s die ik laat samensmelten tot 1 panorama

Dan komt het moment waar de eerder genoemde fotograaf zo geheimzinnig over deed.. Photoshop moet even nadenken en dit is mooi het moment om een kopje thee te halen. Oh! Het programma is al klaar en dit is het resultaat:

Lisbeth van Lintel panorama aansnijden

Photoshop heeft de 10 gekozen foto’s aan elkaar geplakt. Ik zou nog hier en daar wat kunnen wijzigen in het ‘lagen’-menu (zie foto 3) maar ik laat het voor nu zo.

Lisbeth van Lintel foto 3

Het Lagen menu in Photoshop. De 10 foto’s zijn aan elkaar geplakt. Eigenlijk liggen de foto’s in aparte lagen boven op elkaar.

Nu begrijp je ook waarom het zo fijn is dat ik lekker veel ruimte heb om de compilatie van foto’s aan te kunnen snijden. Hakkie takkie en weg is.. het te veel aan niet aansluitend beeld. Klaar!

Lisbeth van Lintel Weurtse plaat

Ik ben er blij mee. Alleen ben ik nogal enthousiast aan het panorama-fotograferen en HDRen.. dus ik ga weer snel verder met kopjes thee halen.. Ik bedoel met heel belangrijk knip- en plakwerk!

Links

Madelon Dielen fotografie

Lisbeth van Lintel Weurtse plaat