Twee manieren van doen

Vakantietijd, het moment voor ontspanning, afkoelen in zee en tijd om te lezen. Zo voor het tijschriften vak viel mij een kleine trend op: tijdschriftencovers gesierd met een zomerse illustratie en het zijn niet allemaal Flow magazine Wannabees. Een kleine impressie van de paar covers die ik snel – voordat een oplettende winkelbediende het zag – fotografeerde.

De Quote, het Libelle vakantie boek en een wielrenners-tijdschrift over de Tour. Het is al een tijdje aan de gang, maar wat fijn om de ‘Return of the Illustration’ te zien zegevieren!

Op de kunstacademie twijfelde ik tussen de richtingen illustratie, mediakunst en grafisch ontwerp. Ik koos voor het laatste wand dat gaf mij de mogelijkheid om te spelen met fotografie, te doedelen met illustratie en dat alles te combineren met typografie. En het gaf mij ook meer zekerheid op het vinden van een baan na mijn studie. Met een Mediakunst-diploma aan de bak? Kans op een baan als cameraman. Illustratie? Leuk voor erbij.. Maar tegenwoordig heb je als illustrator gelukkig (wat meer) kans op een mooie carrière. De Mediakunstenaars kunnen hun hart ophalen op YouTube of toch als cameraman..

Over kunstacademies gesproken.. Ik heb een heerlijke tijd gehad op de AKI, onderdeel van ArtEZ. Het werd ook wel de ‘knip en plak’ school genoemd. De leraren kauwden niet van alles voor maar lieten ons studenten zelf het wiel uitvinden. Daardoor ontstonden er nieuwe wielen en werden creativiteit en onderzoekingslusten gestimuleerd. Alleen miste ik achteraf iets meer praktische informatie. Iets meer? Gewoon graag een hele lading met tips en tricks hoe je bijvoorbeeld met opdrachtgevers omgaat, hoe je een eigen studio opzet, wat doe ik met de belasting? Met andere woorden: de zakelijke kant van het verhaal miste behoorlijk. Praktische handreikingen had ik zeker wel graag in hapklare brokken op mijn bordje willen hebben. Ik denk dat een MBO opleiding op dat terrein meer te bieden heeft dan een HBO opleiding en dat is jammer voor de kunststudenten. Gelukkig weten we hoe we een wiel uitvinden dus het kwam uiteindelijk allemaal goed. Ik stap weer van mijn zeepkist af.

Hoewel het Flow magazine juist vaker foto’s op de cover zet, hebben sommige specials nog wel een illustratie op de cover.

Terug naar de illustraties. Er viel me namelijk nog wat op daar staande voor dat tijdschriften-vak. De illustraties op de covers waren geen schetsen, geen cartoons of lijntekeningen. Maar het zijn ingekleurde beelden, contrastrijke volvlakken met diepte en structuur. Een lijn als aanduiding van een plant, mens of dier is ook maar 1 manier van tekenen. Dit is een andere koek. Als je erover nadenkt: we bestaan in het echt ook niet uit lijnen (behalve haar en rimpels). We zijn een combinatie huid en inhoud en door licht/ schaduw en textuur krijgen we vorm. Ik vind de lijntekening mooi en deze manier van illustratie ook. Daarom bij deze een impressie getekend door mij van een avond aan het strand bij Callantsoog. Daar viel het kustwacht-gebouw mij op, hoe mooi het afsteekt tegen de duinen en diep blauwe lucht. Een plons in het frisse zoute water en genieten. Dat is vakantie.