Verdieping

Poëzie kan je soms zomaar overvallen:


As she built a castle in the

sand, the waves kissed the

sea shore and the rhythmic

sound and salty air cleansed

her weary mind. She loved

the sea and mysteries.


Mooi gedicht toch? Het rijmt dan misschien niet maar dat hoeft ook niet, het heeft ritme en belangrijker nog, het doet iets met mij als de lezer, het roept een beeld op. Wat ik er bijzonder aan vind, is dat ik het las op de tube van een body lotion (‘Calming sea secrets’ body lotion van Treacle moon). Wat je niet allemaal tegenkomt in de super.

De grote K

Gedichten worden niet zo algemeen gelezen als romans. Gedichten zijn KUNST. Ze zijn te lezen in vergeten dichtbundels of groot op een muur gekalkt waar mensen al bellend aan voorbij lopen. Onzin natuurlijk, gedichten zijn misschien eng om te lezen omdat er een sfeer omheen hangt van ‘alleen te begrijpen en te waarderen als je heel geleerd bent’. Soms zijn gedichten ook moeilijk omdat ze juist ‘alleen te begrijpen en te waarderen zijn als je heel geleerd bent’ (of de schrijver er van bent). Maar net zoals bij alle kunst zijn er twee, zelfs drie opties om er mee te dealen.

  1. je verdiept je erin
  2. of je verdiept je er niet in maar hebt er wel een mening over. Dat moet wel lukken toch?
  3. en de derde optie is.. ‘keep an open mind’.

Klassiek

Ik heb me bijvoorbeeld nooit verdiept in klassieke muziek en ik heb er wel een mening over. Omdat ik er ook niet open voor sta, blijf ik bij mijn mening dat ik (bijna alle) klassieke muziek vreselijk vind.
Ik ken ook niet zo veel componisten (eentje maar). Ik ken ook geen fulltime dichters. Ik ken wel redelijk veel personen die het leuk vinden om te schrijven. Verhalen, boeken, tijdschriften en ook gedichten. Ik ga regelmatig naar een schrijfcafé (zie blog Schrijfcafé) en tijdens zo’n schrijfsessie kwam ik het tijdschrift Dichter van uitgeverij Plint tegen. Dit A5 formaat tijdschrift combineert twee fantastische zaken met elkaar: poëzie en beeldende kunst. Het is voor kinderen tussen 6 en 106 jaar, dus met de doelgroep zit het wel goed.

Kladblok

Het tijdschrift is inmiddels uitgeplozen en weer uitgeleend aan mijn schoonmoeder. Nu heb ik een boek: ‘Zo word je een geweldig dichter’. Want zoals dat vaak gaat, iets wat je leuk vindt, wil je zelf ook kunnen. Zodat er ooit ook een gedicht van mij in het schap staat. Maar het liefst in Dichter met illustratie en gedicht van yours truely. Een mens kan toch dromen..

Ondertussen

Wat ook grappig is en meteen resultaat geeft: koelkast magneten met tekst. Voila!

fridge poem