Voor de doe-het-zelver

Stel, je bent een creatieveling, startende ondernemer, instagrammer en je wilt een mooi, fris en fruitig vormgegeven T-shirt, poster of instagram bericht. Hoe versier je die dan wanneer je geen dure grafisch ontwerper als buur, vriend of kookclub-maatje hebt? Canva, Canva, Canva, hoor je van alle kanten roepen. ‘Ontwerp wat je maar wilt’ is de Canva slogan. En wat vindt deze dure grafisch ontwerper – dat dure valt wel mee hoor als je weet wat ik voor dat uurtarief allemaal uit handen neem, ontwerp, verzin en regel – er dan van? Soms jammer maar meestal een prima oplossing voor jou als creatieveling, startende ondernemer en insta-girl.

Verbaasd (1)

Met dat antwoord verbaas ik je misschien, ik doe dat ten minste wel bij mezelf, verbazen. Hier komt nog een vergelijking om het uit te leggen: Stel dat ik geen ontwerper was maar een huisschilder. Ik schilder met mijn kwast jouw plinten, voordeur, het hele huis zelfs en ik doe er ook nog een paar leuke originele muurschilderingen bij. Wat vind ik dan van de net nieuw neer geplompte bouwmarkt op de hoek, waar mijn (toekomstige) klanten potten verf kunnen kopen om daarna uitgerust met witte overal en kwast aan de slag gaan? En niet alleen verf en kwasten vind je er, ook heel veel muurstickers! Tja, aan de ene kant jammer voor mij, maar ook prima oplossing voor de Wannabee doe-het-zelver die voorheen op mijn kwast neerkeek tijdens het schilderen. Prima ook, want voor maatwerk, vakmanschap en unieke muurschilderingen weten de mensen mij gelukkig nog steeds te vinden.

Zo is het ook met Canva. Het is een uitgebreid en prachtig online middel voor de niet zo handige doe-het-zelver die een (gratis) ontwerp wil. Wil je maatwerk en een uniek product (en wie wil dat nu niet?) ga dan naar de vakman/vrouw.

Verbaasd (2)

Wist je dat ik ook wel eens met Canva werk? Hoezo?

  1. Een dame – die wel een handige doe-het-zelver is – maakt met Canva lesmateriaal. Dit lesmateriaal heeft ze laten personaliseren met unieke illustraties en daar kwam ik voor om de hoek kijken.
  2. Voor een van mijn klanten ben ik aan het onderzoeken hoe mijn ontwerp voor zijn flyer in een persoonlijk account op Canva gezet kan worden, zodat hij zelf vaak voorkomende tekstuele wijzigingen kan doorvoeren en de flyer als PDF kan downloaden om te versturen naar zijn eigen klanten.
  3. En spiek ik wel eens bij Canva – nee, niet naar de voorgekauwde sjablonen – maar voor de juiste afmeting voor een facebook banner of instagram bericht, deze worden namelijk nog wel eens veranderd.

Verbaasd (3)

Als afsluiter een quote in een sjabloon op Canva.

I rest my case.

paint bucket