Zwerfvuil

Op zaterdag 15 september was het zo ver. ‘World Clean-up day’, een dag om de wereld een stukje schoner te maken. Een mooi initiatief waaraan het IVN West-Friesland haar steentje heeft bijgedragen. En ik mocht meehelpen.

Er melden zich zo’n 40 volwassenen en kinderen bij het IVN in het Streekbos (Bovenkarspel). Na een inleidend praatje over onder andere ‘stille rapers’, werd het Streekbos onderverdeeld in verschillende gebieden. Hier konden groepjes – dit keer ‘niet zo-stille rapers’ – speuren naar plastic en andere troep om de vuilniszakken mee te vullen.

Troep?

Is het wel nodig zo’n opruimactie? Op het eerste gezicht is het Streekbos best een schoon bos (dit dankzij het Recreatieschap Westfriesland en enkele actieve ‘stille rapers’). Maar helaas: het resultaat na een aantal uur rapen was toch een hele berg gevulde vuilniszakken.

Wat zat er in de zakken: blikjes, flesjes, peuken, touw, verpakkingsmateriaal, een bbq plaat, een bankstel (in stukken), spuitbussen, wietzakjes en een bumper..

De vrijwilligers stonden erbij en keken er naar. Met een dubbel gevoel: aan de ene kant was ik blij wanneer ik wat gevonden had, aan de andere kant is het ook wel wrang om troep van een ander op te ruimen. En zo veel!

Bijvangst

Een vader met kinderen merkte het volgende op:

‘De bijvangst van deze dag is dat er nu een aantal kinderen hier zijn, die nooit meer iets in de natuur zullen laten rondslingeren’.

Deze actie was een signaal naar iedereen toe om troep op te ruimen en niet zo maar iets weg te gooien in de natuur. Zo kun je elke dag natuurlijk een ‘opruimer’ zijn. In het Streekbos, in je eigen wijk en de rest van de wereld. Doe je volgend jaar ook mee?

Links

Nederlandse World Clean up day

IVN West-Friesland

Wegens omstandigheden heb ik een tijdje niet mijn wekelijkse blog kunnen bijhouden. Deze hoort dan ook bij de serie ‘inhaal-blogs’ en is geschreven in week 41, maar geldt voor die van week 37.

Lisbeth van Lintel zwerfvuil